13.7.2012 Kleine Zeitung -sanomalehti otsikoi tutkimustulosta moottoriteiden palveluista
”Autobahn Toiletten muessen gratis sein”.
Tosi hyvä! Ilmainen vessa, sitä automatkalla tarvitaan. Pitäisi kuulua ihmisten perusoikeuksiin. Mikään ei voi olla kamalampaa kuin hakea lanttia kintut ristissä.
Itävallassa moottoritiemaksu peritään kaikilta. Turisti voi hankkia passin vaikkapa 10 päiväksi (8,50 euroa). Se kannattaa. Tunnelimaksuja peritään myös kuten esim. Graziin johtavalla moottoritiellä. Monet kiertävät kaupunkiin pikkuteitä myöten.
Pysähdyspaikat ovat siistejä. ASFINAG – Rastplatz
- langaton verkko
- siistit, ilmaiset vessat
- juoma-automaatti
- jätteiden palautuspisteet
9-11.7. Salzburg
Joseph and Sabine Mayerin lemmikkipossu. |
Saltzburg -Anif maatilamatkailua Joseph and Sabine Mayerin farmilla. Kyllä! Yövymme farmilla vain viiden kilometrin päässä keskustasta. Lehmät ammuvat ja seinillä on matkailualan diplomeja.
Saltzburissa turisteja ja hässäkkää.Illallisella keskustan ravintolassa suurella sisäpihalla. Keskellä pihaa oli ryhmiä varten tarkoitettu oluthana-alue. Kätevää, ei tarvitse tarjoilijan alvariinsa juosta tuoppia tuomassa, sen kun vedät hanasta.
Hetken ajattelin, että häät on vietetty tai tulossa, kun terassin koristeet näyttivät niin ruusuisilta, mutta tarjoilija vakuuttaa, että kuuluu tavanomaiseen koristeltuun.
Hetken ajattelin, että häät on vietetty tai tulossa, kun terassin koristeet näyttivät niin ruusuisilta, mutta tarjoilija vakuuttaa, että kuuluu tavanomaiseen koristeltuun.
Illalla Anifissa, farmin viereisessä ravintolassa. Tanssisalissa tunnelma kuin Muppet-showsta mutta pääsin parketillekin yhden tanssin ajaksi. Lysti loppui lyhyeen sillä miehelläni oli liian lyhyet housut, pääsi sisään vain hetkeksi.
11-12.7 Graz
Vuoden 2003 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Paljon on muuttunut siitä kun viimeksi kävimme viitisentoista vuotta sitten kavereitamme tapaamassa.
Kävelylenkki joen rantaa pitkin kuuluu joka visiittiin.
Jotkut uskaltaa – pariskunta ihailee Grazin kaupungin maisemia. |
Gasthof Pfleger – edullinen majapaikka, joka oli ennen rauhallinen, mutta nyt tiejärjestelyt ovat muuttaneet sen meluisaksi. Huonounisen kannattaa tilata huone pihan puolelta.
Gasthof Pfleger – jotkut asiat ovat ja pysyvät. Tämä mies tarjoili meille myös noin 15 vuotta sitten. |
12-14.7. Unterburg
Matkailijoiden määrä vähentynyt
Herr Müller, majapaikan omistaja kertoo, että tavanomaisina vuosina alueella käyt 1,4 miljoonaa matkailijaa.
”En tiedä mistä johtuu, mutta nyt on ollut hiljaista, Müller sanoo.
Vilkkaimpina aikoina majatalo työllisti 23 vuoden ajan sekä vaimon että miehen. ”Vaimo kuoli yhdeksän vuotta sitten hoitovirheeseen. ”
”Lennot ovat halpoja. Matkustus ja lomanviettotavat ovat muuttuneet”, Müller miettii. ”Viime vuosi oli vielä hyvä”.
Herr Müller lähdössä töihin – vaalea puku kuuluu kesään |
Müller kiirehtii toiseen työhönsä. Hän toimi aikoinaan johtotehtävissä 70 hengen liiketoimintayksikössä, Siemensillä. 1990-luvun laman aikoihin hän osti (management buy out) liiketoimen Siemensiltä, jota hän pyörittää yhä. Nykyään henkilökuntaa on 53.
Eläkepäivät häämöttävät ja pojasta hän mielii jatkajaa sairaala- ja ympäristöalan ohjelmistoja toimittavalle yritykselleen. Järjestelyjä on jo tehtykin.
Automatkailijan silmiin pistää valtavat aurinkopaneelipellot moottoriteiden varsilla.
Müllerin yritys toimittaa niihin elektroniikkaa, mutta viime aikoina sekin toiminta on hiljentynyt. ”Valtio ei enää tue aurinkopaneelien hankintaa. Lisäksi Kiinasta tulee paljon halpaversioita. Ne eivät ole niin hyviä, mutta niitä ostetaan.”
Kielikysymys
Müller asuu vain kesäisin Unterburgissa.
”EU:n tilanne huolettaa. Kaikkien muiden lisäksi naapurimaa Sloveniakin tarvitsee kohta rahaa”, Müller tietää. ”Me itävaltalaiset, samoin kuin te suomalaiset, joudumme maksamaan toisten velkoja”.
Slovenia närästää häntä muutenkin, sillä Unterberg kuuluu rajaseudun kaksikieliseen alueeseen, jossa kielikysymys yritetään ratkaista.
”Jos koulussa on yksikin slovenian kielinen, täytyy hänelle järjestää opetusta omalla kielellään.”
”Jos koulussa on yksikin slovenian kielinen, täytyy hänelle järjestää opetusta omalla kielellään.”
Vuosi sitten ilmestyivät teiden varsiin kaksikieliset kyltit.
”Sloveniaa puhuvat kieltäytyvät viranomaiskeskusteluista, jos eivät saa palvelua kotikielellään. Osaavat kyllä saksaa, mutta kyse on periaatteesta”.
Kemokäsittelyt ovat vieneet Müllerin hiukset, mutta eivät tarmoa. Kahden työn lisäksi Mueller ehtii harrastamaan golfia, tennistä, kuntosalia. ”Aiemmin pelasin jalkapalloakin.”
Metsästysaiheiset esineet kielivät myös metsästysharrastuksesta.
”Tunnistan itsessäni vapaa-ajan stressin piirteitä”, Müller myöntää nauraen. ”Täytyy vähän hiljentää tahtia”.
Veden rannalla
Heinäkuu on puolessa ja välillä käytössä on vain viisi sänkyä. Muellerillä riittää aikaa alueen nähtävyyksien perusteelliseen selostamiseen. Niitä tuntuu riittävän tämän uinuvan kylän liepeillä. Osa on pienen ajomatkan päässä. Alueen kaksi lähijärveä ovat pieniä, mutta merkityksellisiä matkailijoiden kannalta.
”Veden läheisyys kiehtoo lomalaisia.” Vedestä pidetään kiinni myös nimistössä. Useat järvestä kauempanakin sijaitsevat majatalot lisäävät nimeensä am See -lopun. Rauhaa ja luonnossa liikkumista varten oiva kohde.
Vakioasiakkaitakin Müllerilla on.
”Wienistä tulee muusikko joka vuosi samaan aikaan kahdeksi viikoksi. On tullut jo yli 20 vuoden ajan”.
Työviikko on 38,5-tuntinen. ”Viikolla tehdään pidempää päivää mutta perjantaina lähdetään jo puolilta päivin töistä.”
Direktiivit saavat Müllerin nauramaan. Loppukiteytys on suomalaisille mieleen.
”EU:n pitäisi ottaa mallia Suomesta.”
”EU:n pitäisi ottaa mallia Suomesta.”
Antelias ravintolan johtaja
Hannes kertoo pyörittävänsä kolmea ravintolaa, joista yksi toimii ympäri vuoden. ”Hyvä sopimus huoltamojen kanssa”.
Itävallassa ei vaelleta nälässä.
”Tulette niin pitkältä, että haluan antaa pienen lahjan”, Hannes etsii lihakauppansa hyllystä pienet taskumatit. ”Omaa tuotantoa, pähkinäviinaa.”
Auto-onnettomuudessa vastikään menehtynyt isä aloitti luomuviljelyn jo 40 vuotta sitten.
”Silloin ei kukaan vielä puhunut moisesta. Nykyään se on trendikästä”.
Hannes innostuu ja pakkaa vielä nelisen kiloa lihajalosteita pähkinäviinan kyytipojaksi. Aina vaan paranee. Parikymmentä vuotta sitten Itävallassa emme keksineet mitä tehdä mukaan pakatuille wienersnitzeleille. Apua mitä teemme näille lihoille! Onneksi on kylmälaukku.