Olipa oikea Edelfelt-päivä! Visit Porvoo kutsui vierailulle ja kävimme useammassa kiinnostavassa kohteessa Porvoon seudulla. Yksi niistä oli Albert Edelfeltin ateljeemuseo. Kaikesta innostuneena kävin vielä Helsinkiin palattuani Ateneumissa, jossa avautui viime viikolla Albert Edelfelt -näyttely.
Porvoon muista kohteista kerron eri postauksessa, mutta tässä tunnelmia Haikkoosta. Siellä sijaitsee Albert Edelfeltin ateljeemuseo ja vuonna 2019 samalle tontille rakennettu Villa Albert. Kumma kyllä tieto Villa Albertin olemassaolosta on mennyt silmieni ohitse. Siellä on esillä Albert Edelfeltin teoksia, mutta tilaa on annettu myös vaihtuville näyttelyille, jossa Albert Edelfeltistä inspiroituneet taiteilijat saavat teoksiaan esille. Aikoinaan Albert Edelfelt nosti esiin nuoria taitelijoita ja auttoi heitä eteenpäin monin tavoin. Sen hengessä on haluttu jatkaa.
Edelfeltistä inspiroituneita taitelijoita esillä Villa Albertissa
Villa Albertissa odotti kiva yllätys! Sen lisäksi, että paikalla oli Albert Edelfelt säätöin asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen ja FM Tuija Peltomaa esittelemässä Edelfeltin taidetta, vaihtuvan näyttelyn alkukesän taiteilija Tero Annanolli oli myös kertomassa taiteen teostaan.
Matkailevasta Mummosta oli erityisen kiintoisaa kuulla, ja se että taiteen teossakin matkustaminen vieraisiin maihin on tärkeää. Nykyään välillä tuntuu olevan synti, että liikkuu maailmalla. Niin taitelijat kuin Mummotkin tarvitsevat etäisyyttä tuttuun kotoiseen. Silmä tottuu tuttuun. Ilman pitkää Etelä-Amerikan oleskelua tuskin olisin kiinnittänyt huomiota Haikkoon lähellä olevaan asuinalueeseen, jossa talot olivat riveissä kuin sotilaat. Pari kuukautta Patagoniassa, jossa talot ovat sikin sokin, avasi silmäni suomalaiseen järjestelmällisyyteen.
Niinpä Teroa kuunnellessa tuli tunne, että yhteistä on, vaikka en olekaan taiteilija.
”Tiloista toiseen siirtyminen on taiteilijalle tärkeää. Turvallinen ja inspiroiva tila tarvitaan pään sisäisen materiaalin työstämiseen”, Tero kertoo. ”Myös valo on tärkeää. Väripaletti menee uusiksi työskennellessä esimerkiksi Rooman Villa Lantessa verrattuna työskentelyyn Suomessa.”
Oli kiinnostavaa kuulla, miten eräskin Teron teos oli syntynyt eri puolilta saadun inspiraation tuloksena: pellavakangas käytettynä Pariisin Montmartresta, patsas inspiroi Lovressa ja kukkaset Suomessa.
Tero Annanollin käyntikortti on kaunein näkemäni. Et ehkä tiedä tätä Mummon omituisuutta: käyntikorttien keräily. Niitä löytyy 1980-luvulta tähän päivään. Ehkä vanhempiakin. En vaan voi heittää kenenkään käyntikorttia menemään. Teron käyntikortti koristaa toimistoani nyt. Sitä ei raaski laittaa piiloon laatikoihin.
Albert Edelfeltin ateljeemuseo
Ateljee on pienen pieni. Ateljeemuseon tämän kesännäyttelyn avajaisia vietettiin 4.5.2023 ja hauska sattuma on, että vieraskirjan ensimmäinen nimi on Edelfelt. Yllätysvieras tuli Albert Edelfeltin isän veljen sukuhaarasta.
Ilmeisen kylmäkin ateljeemuseo on näin keväällä, takki tarvittiin lämmikkeeksi, vaikka vierailumme aikana oli suhteellisen lämmin ja tuuleton päivä. Meren läheisyydessä tuulee ja vihmoo. Sen sai Edelfeltkin tuta Pariisista Haikkoon tullessaan. Hanna Kaarina Syrjäläinen kertoo Edelfeltin kirjeessään tuskailleen, ettei luullut ulkona maalaamisen olevan niin vaikeaa. Piti saada tuulen suojaa ja siitä lähti sitten ateljeen rakentaminen.
Ateljeeta ympäröivä tontti on Albert Edelfeltin säätiön omistuksessa mutta talo, jossa taiteilija asui on nykyään yksityisomistuksessa. Tonttia kiertää polku, jonka varrella on kuvia Albert Edelfeltin teoksista niillä paikoilla, joissa hän niitä aikoinaan maalasi.
Oli kiva kierrellä ja katsella taulujen maisemaa livenä. Toki aika on tehnyt tehtävänsä, onhan taitelijan kuolemastakin jo yli sata vuotta. Niemet ovat kohdallaan, mutta veneenrakennustelakat ovat kadonneet. Edelfeltin aikoihin veneitä tehtiin vähän joka puolella. Mahtoi sirkkelin laulu säestää Edelfeltiä hänen maalatessaan.
Miten Albert Edelfelt ateljeemuseoon pääsee
Haikkoon on matkaa 12 km Porvoon keskustasta. Bussi kulkee harvakseltaan. Voit myös kulkea Edelfeltin jalanjäljissä. Taiteilija opetteli pyöräilemään, mikä varmaan oli harvinaista 1800-luvulla. Silloin ei ollut vuokrapyöriä, mutta nykyään on. Ota siis fillari alle, niitä vuokrataan Porvoon keskustassa.
Albert Edelfeltin jalanjäljillä Porvoossa
Porvoossa on useita paikkoja, joita esiintyy Edelfeltin maalauksissa. Niitä voi bongata kävellen tai pyöräillen Albert Edelfeltin jalanjäljillä Porvoossa -esitteen avulla.
Keitä olivat Edelfeltin teosten tavalliset ihmiset?
Lillemor Jordas on koonnut ”Saariston väkeä ja huvilaneitejä”- kirjaansa tarinoita ja kuvia Albert Edelfeltin käyttämistä malleista.








Albert Edelfeltin kotitalo häämöttää keltaisena ateljeemuseon viereisellä tontilla. /Haikkoo, Suomi


Albert Edelfelt Ateneumissa
Oli todella hyvä idea yhdistää Haikkoon maisemat ja Ateneumin käynti samaan päivään, vaikka ensin mietin, että jaksanko, sillä Porvoon vierailu oli monipuolinen anniltaan. Mutta Ateneumissa palautui mieleen Haikkoon näkymät ”ai tuolta se näyttää tauluna”. Toki Ateneumissa oli paljon teoksia Pariisista ja muualta Euroopasta. Näyttely oli sen verran laaja, että vaatii uuden käynnin. Mutta aikaahan on, sillä Albert Edelfelt -näyttely on avoinna 17.9.2023 asti.



Enpä tiennyt, että Albert Edelfltin ateljeemuseo sijaitsee Haikkoossa. Kiinnostavalta kuulostava paikka. Täytyy pitää myös tuo Ateneumin näyttely mielessä, kuulostaa kiinnostavalta myös sekin.
Enpä tiennyt minäkään. Ateljee on sijainnut tuolla paikalla 140 vuotta ja museonakin ollut vuodesta 1951. Suomessa on niin paljon kaikkea.
Kerään kanssa käyntikortteja, niitä on kertynyt yhteensä noin 240tuhatta tällä hetkellä, minusta on kokoelmani kanssa tehty kolme lehtijuttua ja voin ehkä sanoa että kokoelmani on Suomen ellei jopa maailman suurin.
Vau! En ole koskaan laskenut montako käyntikorttia kokoelmissani on, mutta en kyllä pääse lähellekään tuota lukua. Kiitos kun kerroit! Keräätkö muitakin kuin sinulle ojennettuja käyntikortteja?