Matkamessujen aikaan suurlähettiläät järjestävät illanviettoja. Hyvä ajankohta, sillä väkeä saapuu pääkaupunkiseudulle maan eri kolkista ja ulkomailtakin. Juhlapaikkana on usein suurlähettilään residenssi. Niin nytkin.
Sain kutsun saapua rikastuttamaan ”enrich the evening” Egyptin Suomen suurlähettilään His Excellency Mohamed Ahmed Fahmy Ghoneimin iltaa. Mikäs siinä, kiittelin tietenkin asiaankuuluvasti ja suuntasin matkamessupäivän jälkeen juhliin muutaman kollegan kanssa.
Suurlähettiläs Mohamed Ghoneim on ollut Suomen asemapaikassaan vasta kolme kuukautta. Tämä oli hänen ensimmäinen iltajuhlansa Helsingin Kuusisaaren residenssissä. Ensimmäinen visiitti tämä oli minullekin Egyptin suurlähettilään residenssiin ja siksi lisätietoa janosin.
Tärkeä tuliainen
Toimittajaystäväni, viestintäyrittäjä Päivi Arvonen on arabikulttuurin asiantuntija. Hän on asunut ja työskennellyt Lähi-idässä yli 20 vuotta. Häneen siis yhteys.
”Arabikulttuurissa hyviin tapoihin kuuluu viedä jokin tuliainen etenkin, jos menee jonkun kotiin. Suklaa on aina hyvä vaihtoehto, kukat, kynttilät tai alkoholi eivät ole sopivia tuliaisia.
Suklaakonvehtirasiaan on hyvä kiinnittää kiitoskortti, jotta isäntä tietää keneltä lahja on. Kortin on hyvä olla neutraali esimerkiksi maisemakortti. Ihmistä tai eläintä esittävää korttia ei ole hyvä viedä, etenkin jos ei tiedä, kuinka uskonnollinen henkilö on kyseessä.
Arabikulttuurissa suurlähettilästä puhutellaan His Exellency /Your Exellency Ambassador N.N ja miehiä muutoin joko Sir, tai oppiarvolla ja etunimellä esimeriksi Dr. Mohammed, Mr. Mohammed, ja naisia Madame + etunimi”, Päivi ohjeistaa.
Sitten se käyntikortti. Niitä minulla oli nippu käsilaukussa, mutta miten se taas unohtui antaa, vaikka aika pitkään suurlähettiläs Mohamed Ghoneimin kanssa keskustelin.
”Arabikulttuurissa harrastetaan edelleen paperisia käyntikortteja ja käyntikortin antamista pidetään kohteliaana eleenä (ei vielä tervehdittäessä vaan keskustellessa kun esittäydytään pidemmin kuin nimellä)”, Päivi opastaa.
Pukukoodi Smart Casual
Pukeutuminen tuottaa aina ajatuksia. Miten pukeutua, kun tilaisuus on heti hektisen messupäivän jatkeena. Kotiin ei ehdi vaihtamaan vaatteita. Miten siis pienimmällä mahdollisella määrällä kannettavaa saisi naamioitua messuasun juhla-asuksi. Ei haluaisi saapua muulina kutsuille ja messuilta tarttuu yleensä käteen kannettavaa halusi tai ei.
Korut ja kengät on naisten vastaus. Joskus jopa huivi. Huivi oli suunnitelmissa, mutta jäi aamukiireessä kotiin. Onneksi sentään juhlavammat kengät tulivat mukaan. Kun olin jo matkalla messuille tulin vilkaisseeksi takin helmojen välistä näkyviä polviani ja häviähti ajatus, onko marimekkoni liian lyhtyt. Ajatus hävisi yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.
Juhlissa huomasin kyllä, että aika monet naiset olivat talvisaappaissa – toki eivät missään kuukengissä vaan tyylikkäissä saapikkaissa. Miehillä oli lähes yksinomaan tummat puvut ja kengät kiiltelivät kilpaa residenssin tyylihuonekalujen kanssa. Joillakin oli solmio, vaikka sitä ei yleensä smart casualissa käytetä (Suomessa ainakaan). Netistä löytyy eri vaateketjujen sivuilta tyylioppaita. Tosin olen huomannut, että pukeutumisen muodollisuus riippuu paljolti kulttuurista. Suomessa olemme aika vähän muodollisia.
Egyptin suurlähettilään residenssissä vieras on kuin kotonaan
Toisenkin asian huomasin – ja olen huomannut ennenkin – suurlähetystöjen juhlissa. Diplomaatit ovat diplomaatteja. He osaavat käsitellä vieraitaan niin, että vieraat tuntevat olonsa kotoisaksi. Ensimmäisen skumpan jälkeen unohtuu niin helmat kuin muodollisuus. Sanoihan suurlähettiläs Mohamed Ghoneim tervetuliaispuheessaankin, että te olette tämän residenssin omistajia tänään. ”You are the owner of the place today.” Kyseessä on egyptiläinen traditio, vieraiden halutaan viihtyvän.
Egyptissä turismin kanssa työskentelevät eivät puhu turisteista, vaan vieraista.
”Those who are working in tourism field in Egypt never say tourist or visitor. They say guest. There is the meaning behind what kind the hospitality we are giving”, sanoi Egyptin turistiministeriön johtaja Mohamed Elsherbeiny.
Puheessaan suurlähetttiläs Mohamed Ghoneim nosti esiin myös Mika Waltarin teoksen Sinuhe egyptiläinen, joka täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Siitä on tulossa uudistettu arabiankielinen painos. Arabiankielisiä on maailmassa yli 300 miljoonaa. Huikea yleisö! Sinuhen juhlavuoden tiimoilla työskentelee myös Suomen Egyptin suurlähettiläs Riikka Eela Kairon edustustosta käsin.
Varmasti kiinnostava tapaaminen. Arabikulttuuri kiinnostaa, vaikka en ole ikinä yhdessäkään arabimaassa käynyt – joskus vielä!