Victoria PhanThiet Beach Resort & Spa -hotellin lähiympäristön tärkeimmät nähtävyydet ovat kalakastikemuseo, hiekkadyynit ja paikallinen kylä.
Paikallista kylää, Ham Tien jo kuvailinkin aiemmassa postauksessa. Hiekkadyyneille järjestetään jeeppisafareita, mutta niitä emme käyneet katsomassa. Olen nähnyt aiemmilla reissuillani hiekkadyynejä loppuelämän tarpeiksi. Sen sijaan kalakastikemuseoon ja Phan Thietin kalastajakaupunkiin teimme retken.
Potkua vietnamilaiseen ruokaan
Siinä missä suomalaisessa pöydässä on suolasirotin, vietnamilaisessa pöydässä on kalakastikeastia.
Kalakastike jakaa mielipiteitä, ei kylläkään Vietnamissa, sillä siellä se on itseoikeutettu mauste lähes kaikkeen. Mutta joillekin matkailijoille jopa kalakastikkeen tuoksu/haju on liikaa. Minä pidin. Mielestäni se sopi erinomaisesti antamaan potkua vaikkapa tuoreille, kevyesti valmistetuille kasviksille. Tässä yhteydessä ruoka-asiantuntijat puhuvat varmaan umamista, siitä viidennestä ihmisen tuntemasta perusmausta.
Heti ensimmäisenä Vietnam-päivänä Saigonissa pääsimme jo tutustumaan kalakastikkeeseen. Moottoripyörän selässä tehty kaupunkikierros huipentui lounaaseen, jossa tutustuimme vietnamilaisiin ruokiin.
Kalakastike on Phan Thietin alueen ylpeys
Phan Thietin alue on ylpeä kalakastikkeestaan. Sille on omistettu jopa museo nimeltä Lang Chai Xua (Ancient Fishing Village Museum).
Museo sijaitsee Phan Thiếtin kaupungin läheisyydessä, noin kolmen kilometrin päässä Victoria-hotellista. Taksilla sinne hurautti hetkessä, eikä maksanut kuin pari euroa.
Museo esiteelee Phan Thiếtin kalastajakylän historiaa ja perinteistä tapaa tehdä kalakastiketta. Parhaiten kalakastikkeen historiapläjäys avautui videon avulla. Oli meillä opaskin, mutta meistä kolmesta kenenkään kielitaito ei riittänyt tulkitsemaan hänen englantiaan.
Museossa voi nähdä kalastajien elämää ja kalakastikkeen valmistuksen eri vaiheet. Voi kuvitella itsensä kauhomassa anjoviksia valtavan sammion reunalla, ja sitä hajua.
Kalakastike valmistetaan anjoviksista ja suolasta. Ymmärtääkseni muitakin kalalajeja käytetään. Fermentointiaika vaikuttaa kalakastikkeen laatuun. Luokkia esittelyssä oli kahdeksan. Näytti siltä, että kalakastiketta valmistetaan samalla pieteetillä kuin viiniä tai oliiviöljyä.
Kierroksen lopuksi pääsee tietenkin maistamaan eri vahvuusasteisia kalakastikkeita. Jos mieleinen löytyy, museon myymälästä saa tuliaisen kotiin vietäväksi.


Kalakastiketta – vietnamiksi ”nước mắm” käytetään maustamaan erilaisia ruokia. Tapasin sitä jopa hotellin aamiaistarjoiluissa. Siitä tehdään myös dippikastikkeita, ”nước chấm”, jota maistelin Saigonissa moottoripyöräkierroksella. Silloin kalakastikkeeseen oli sekoitettu limettimehua, chiliä ja sokeria.


Phan Thietin kalastajakaupunki
Kalakastikemuseon jälkeen jatkoimme vielä Phan Thietin kaupunkiin, jossa satamaa koristavat värikkäät kalastusveneet. Turismi, kalastus ja kalakastikkeen tuotanto ovat tärkeitä elinkeinoja alueella.
Valtava valaanluuranko
Yksi Phan Thietin vetonauloista on Van Thuy Tu -valastemppeli ja sen valtava valaanluuranko. Pituutta luurangolla on lähteestä riippuen 19–20 metriä. En mitannut. Ei mahtunut kuvaan 😊
Valas on tärkeä kalastajille. Se liittyy cham-kulttuurin palvontamenoihin. Valaan uskotaan suojaavan myrskyiltä ja muutoinkin tuovan onnea. Valastemppeli ei ole ainulaatuinen, sillä vastaavanlaisia valastemppeleitä on kuulemma muuallakin Etelä-Vietnamin rannikkoalueella.



Aseenkäyttöharjoitus opinahjossa
Ei nyt varsinainen nähtävyys, mutta kaupungilla ohitimme oppilaitoksen ja siellä oli meneillään aseenkäyttöharjoitus.
Saigonissa oppaamme Lily käsitteli bunkkerissa niin tottuneen oloisesti asetta, että kyselin enemmän. Hän kertoi, että Vietnamissa opetussuunnitelmassa on sotilaallista koulutusta, johon kuuluu aseenkäyttöä, mutta sen laajuus vaihtelee oppilaitoksittain. Lily osallistui aseharjoituksiin omissa opinnoissaan. Hän piti tärkeänä valmistautua mahdollisiin kriisitilanteisiin.
Tässä opiskelijat opettelevat aseenkäyttöä Phan Thietissä.


Kaikkialla on kauneushoitoloita, kampaamoja, hierontalaitoksia. Niin Phan Thietissäkin. Tässä kampaamon maskotti on saanut väriä korviinsa.

Itsekin pidän kyllä kalakastikkeesta, mutta enpä olisi arvannut, että sille on omistettu jopa museo! Mutta mikäpä siinä, kiinnostavaa olisi käydä.
Kiitos kommentista, Mikko! En tuota tiennyt minäkään. Maailmassa on monenlaista museoa ja kalakastikemuseo on yksi esimerkki. Mielenkiintoinen kokemus.