Torstaina avautui kaksi uutta näyttelyä Espoon modernin taiteen museo EMMAssa. Museo sijaitsee Tapiolassa WEEGEE talossa, jossa on paljon muutakin mielenkiintoista koettavaa. Tällä kertaa keskityin naisten tekemään taiteeseen. Olin seuraamassa keskiviikkona lehdistötilaisuutta, jossa taustoitettiin nyt avautuvia näyttelyitä.
Taidetta Karin Hellmanin elämän varrelta
Toinen näyttelyistä on Karin Hellmanin (1915–2004) retrospektiivi eli hänen elämäntyönsä eri vaiheiden teoksista koostuva näyttely. EMMA on saanut mittavan lahjoituksen Karin Hellmanin perikunnalta. Näyttelyssä on esillä teoksia 1930–80-luvuilta.
Aika vähän on vastaani tullut kollaasitekniikalla toteutettuja taideteoksia. Nyt teoksia oli nähtävissä yli kahdeksankymmentä, suurin osa tekstiili- ja kollaasiteoksia. Tiedotustilaisuudessa näyttelyn kuraattori Tuomas Laulainen mainitsi, että Hellmanin tekniikkaa ei aluksi hyväksytty taideteoksena.
Näyttelyä on suunniteltu jo reilut viisi vuotta, aina siitä asti, kun EMMAn edustajat vierailivat Karin ja Åke Hellmanin ateljeekodissa Porvoossa.
Karin Hellman oli piirustuksen opettaja, mutta siirtyi vapaaksi taiteilijaksi viisikymmenvuotiaana.
”Töissään hän tutkaili identiteettiä, naisen asemaa ja teki materiaalikokeiluja. Vaikutteita hän on ottanut muun muassa arte povera -liikkeestä, joka syntyi Italiassa 1960-luvulla.”
Arte povera eli suomeksi ”köyhä taide” viittaa hylättyihin, arkisiin materiaaleihin.
Teoksissa näkyy monenlaisia tiensä päähän tulleita esineitä: vanhojen silmälasien linssejä, ruostuneita muttereita, kankaita. Hellman sanotaan ajatelleen, että kertaalleen käytetty materiaali on uutta kauniimpaa, ja että osana teosta se vain kaunistuu edelleen. Toisaalta sodan jälkeen oli pulaa kaikesta materiaalista.
”Karin Hellmanilla oli oma kuvakieli”, Tuomas kertoo.
Aika monessa teoksessa näkyy spiraali osana teosta. ”Se kuvastaa elämän kiertokulkua ja henkistä kasvua.”
Härkä eri muodoissaan näkyy myös monissa teoksissa.
”Kierrätys ja uudelleenkäyttö korostuu. Maisemia, asetelmia mutta myös dystooppisia näkymiä. Sodan vastainen sanoma näkyy. Hän menetti pikkuveljensä sodassa.”
Karin Hellman teki myös kansainvälistä uraa. Puu on yksi Karin Hellmanin teoksista, joka matkasi maailmalla. EMMAssa teos seisoo näyttelysalin keskellä. Kannattaa vilkaista teoksen taakse. Siellä olevassa teostietolapussa kerrotaan, että Puu oli esillä São Paulon biennaalissa vuonna 1967.


Monia mielikuvia herättävä teos Hyökkäysvaunu 2181968 viestii Hellmanin sodanvastaisesta ajattelusta. Hellman kuunteli vuonna1968 suoraa lähetystä radiosta, kun Neuvostoliiton panssarivaunut tunkeutuivat silloiseen Tŝekkoslovakiaan. Kuullun perusteella syntyi taideteos, jossa väkivaltaset tapahtumat saivat muodon. Spiraali näkyy myös tässä teoksessa. Sodan mylly, armoton koneisto.

Arte Povera – Uusi luku
Toisessa tällä viikolla avautuneessa näyttelyssä Arte Povera – Uusi luku oli esillä laaja valikoima – yli kahdenkymmenen kansainvälisen naistaiteilijan – teoksia.
Arte povera -taidesuuntaus haastaa kaupallisuutta ja kulutuskulttuuria.
”Hyödyntämällä vaatimattomia, arkisia ja hylättyjä materiaaleja taiteilijat halusivat tuoda taiteen tekemisen lähemmäs jokapäiväistä elämää”, kerrotaan EMMAn lehdistötiedotteessa. ”Arte Povera – Uusi luku avaa näkökulmia, jotka ovat jääneet varjoon arte poveran taidehistoriallisessa kerronnassa. Perinteisesti miesvetoisena miellettyä taidesuuntausta lähestytään nyt erityisesti naistaiteilijoiden tuotannon valottamana.”
Yksi näyttelyssä esillä olleista taitelijoista, tanskalainen Mille Kalsmose tutkii raudan yhteyttä maailmankaikkeuteen. Teoksessa ”Tietoinen aine” on rautaa eri muodoissaan: rautajauhoa, rautaesineitä ja verta. Taiteilija itse kuvaili teostaan, että se on hänen ”Mental prison” henkinen vankilansa.
Näyttelyssä teokseen voi astua sisään, mutta älä koske esineisiin, vaikka taiteilija Mille Kalsmose koskeekin, kun otin kuvaa hänestä.


Molemmat näyttelyt ovat esillä 1.2.2026 asti.
Enpä edes muista, koska olen viimeksi käynyt Espoossa. Täytyypä laittaa tämä mieleen ja pyrkiä joku kerta käymään. Samalla voisi ottaa muutaman muunkin kohteen listalle, niin saa mukavan kokonaisen päivän.
Kiitos kommentista Mikko! Espoossa on paljon luontokohteita, jotka voit liittää Espoon vierailuusi. Tulevana kesänä tulee blogiini Pentalan saaristomuseo. Siinä yksi kohde. Nuuksio tietenkin.
Tervetuloa toivottaa Espoon Mummo!